ram و rom چیست؟
حافظههای کامپیوتری دو نوع هستند:
ram و rom چیست؟ _ حافظه داخلی، اصلی یا اولیه که دیتای اندکی را که برای کار کردن کامپیوتر به سرعت قابل دسترسی است، ذخیره میکند.
حافظه خارجی یا ثانویه که به دستگاههای ذخیره سازی دائم دیتا گقته میشود. این حافظهها میتوانند به صورت تعبیه شده و یا قابل تعویض مثل هارد دیسکها، SSD ها، USB و DVD و… باشند.
حافظههای داخلی به دو نوع RAM و ROM تقسیم میشوند که در این مقاله، به ارائه توضیحاتی درباره حافظه ROM و RAM خواهیم پرداخت.
ram و rom چیست؟
مطالبی که در این صفحه خواهید خواند:
1.حافظه Rom چیست؟
2.حافظه Rom چه کاربردی دارد؟
3.انواع حافظه Rom
4.حافظه Ram چیست؟
5.حافظه Ram چه کاربردی دارد؟
6.انواع حافظه Ram

ram و rom چیست؟
وب سازان خزر
حافظه Rom چیست؟
ROM مخفف Read-Only Memory است. حافظه رام برخلاف رم، پایدار است و حتی وقتی کامپیوتر خاموش شود، محتوای آن باقی میماند.
رام در واقع یک مدار کوچک کامپیوتری روی مادربورد است که اطلاعات آن را شرکت سازنده پر میکند. اطلاعات داخل این قطعه میتواند بارها اجرا شود؛ پس قطعه مهمی است و بر عکس رم، اطلاعات حافظه rom با خاموش شدن کامپیوتر از بین نمیرود.
حافظه رام چه کاربردی دارد؟
حافظه رام فقط خواندنی و پایدار است و برای نوشتن دادهها از آن استفاده نمیشود. هر کامپیوتر برای اینکه بتواند درستی فرآیند Startup را انجام دهد و سیستم عامل را لود کند، به یک فضا نیاز دارد تا دستورالعملهای مربوط به استارتآپ سیستم را در آن نگهداری کند و حافظه رام بخشی از سیستم است که این اطلاعات غیرقابل تغییر را در خود نگه میدارد.
اگر بخواهید این اطلاعات را از روش های دیگری تغییر دهید، ممکن است مجبور شوید به خاطر تغییر حتی یک بیت اطلاعات، کل رام را تعویض کنید.چون این کار بسیار مهم و حساس است. این حافظه برق کمی مصرف میکند و از جنس یک نیمههادی به شکل یک IC است.
از آنجایی که کامپیوتر نیاز دارد یک سری دستورات را مدام تکرار کند.پس از هر بار راه اندازی، نیاز به مکانی است که این داده ها نگهداری شوند . چون حافظه رم یا هارد محل مناسبی برای این کار نیست. در حافظه ROM نگهداری میشود.
انواع حافظه rom
حافظه PROM یا Programmable Read-Only Memory نوعی ROM است که خود کاربر میتواند با استفاده از وسیله یا دستگاه مخصوص که ROM Programer یا سوزاننده به آن اطلاعات دهد. البته لازم به ذکر است که پس از مقداردهی به بیتهای PROM دیگر نمیتوان آن را تغییر داد. ساختار PROM مانند ROM است ولی در هر بیت سطر – ستون آن از یک فیوز استفاده شده .خیلی به الکتریسیته ساکن حساس است قرار گرفتن آن در محیطی که دارای بار الکتریکی ساکن است باعث سوختن فیوزهای آن میشود .
وظیفه این رام، سوزاندن فیوزها است. زمانی که فیوزی سالم است، یعنی بیت آن یک است. نکته دیگر این که معمولاً چیپها با جریان پنج ولت فعال میشوند. اما در زمان استفاده از، PROM از جریان دوزاده ولت اسستفاده میشود که فیوزهای آدرس را میسوزاند.
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که شما همیشه میتوانید یک را به صفر تبدیل کنید؛ ولی برعکس آن ممکن نیست.
حافظه EPROM یا Erasable Programmable Read Only Memory حافظهای است که توسط یک دستگاه مخصوص فرکانس معینی از فرابنفش را از خود عبور میدهد و به این ترتیب میتواند حافظهای خواندنی و نوشتنی ایجاد کند که مشکل حافظه رام ساده و رام قابل برنامهریزی را حل کند و بارها پر و خالی شود. EPROM هم مثل سایر ROM ها از سطر و ستون استفاده میکند. ولی همانند رم در EPROM هر خانه حافظه دو ترانزیستور دارد.
ram و rom چیست؟
برای خالی کردن اطلاعات EPROM نیاز به پرتوی فرابنفشی در حدود فرکانس ۲۵۳ نیاز داریم تا بتواند الکترونهای بین دو ترانزیستور را به حرکت در بیاورد و آنها را تخلیه کند. از آنجایی که فرابنفش نمیتواند وارد شیشه و پلاستیک شود، EPROM صفحه ای از جنس کوارتز دارد که اگر بیش از حد در محل نور فرابنفش قرار گیرد، صفحه اکسید آن توانایی ذخیره الکترون را از دست میدهد. همچنین زمان دسترسی EPROM حدود ۱۵۰ – ۱۲۰ نانو ثانیه است که البته کندتر از RAM عمل میکند.
حافظه EEPROM یاElectrically Erasable Programmable Read Only Memory نوع دیگری از چیپهای رام هستند .که به آن فلشرام نیز گفته میشوند .مهمترین ویژگی آن، قابلیت پاک شدن و برنامه ریزی مجدد است. همچنین قابلیتهایی مثل عدم نیاز به بازنویسی با جدا کردن تراشه از روی مادربورد، ویرایش بخشی از دادهها بدون نیازی به پاک کردن کل دادهها و همچنین عدم نیاز به وسیله یا دستگه جانبی، فلشرام را بسیار ارزشمند کرده است. البته فلشرام نوع خاصی از حافظه EEPROM محسوب میشود که نسبت به حافظه EEPROM سریعتر است؛ چون دادههای آن از طریق بلاکهای ۵۱۲ بایتی به جای یک بایت نوشته میشوند.

ram و rom چیست؟
وب سازان خزر
حافظه ram چیست؟
ram و rom چیست؟ _ حافظهی رم یکی از مهمترین قطعات سختافزاری انواع کامپیوتر محسوب میشود که ساختار جالبی برای ذخیرهسازی و مدیریت حافظهی موقت دارد.
هر کامپیوتر یا دستگاه الکترونیکی از حافظهی رم (RAM) بهره میبرد. رم را میتوان بهصورت یکپارچه داخل پردازنده یا در برد مداری مجزا روی سیستم در نظر گرفت. بههرحال، کامپیوترها بدون استفاده از حافظهی رم هیچ کارایی ندارند. رم یکی از شاهکارهای مهندسی محسوب میشود که در پایهایترین سطوح ساختاری، دستاوردهای جالبی دارد. تولید انبوه این قطعهی سختافزاری نیز هرسال در حجم زیادی انجام میشود و هر ساله هم شاهد رشد فناوریها و قابلیتهای آن هستیم. میلیاردها ترانزیستور روی ماژول رم قرار دارد؛ اما این قطعه، تنها چند وات برق مصرف میکند که خود دستاورد الکترونیکی جذابی محسوب میشود. درنهایت، همین اهمیت و ساختار جالب رم باعث میشود تا بررسی زیرساخت آن جذاب شود. درادامهی این مطلب زومیت، آناتومی رم را در سطوح گوناگون بررسی میکنیم.
حافظه رم چه کاربردی دارد؟
پردازندهها نیاز به دسترسی سریع به داده و دستورالعملهای پردازشی دارند. آنها برای مدیریت عملکرد نرمافزارها، باید به منابع مناسب دسترسی پیدا کنند. بهعلاوه، دسترسی باید بهگونهای باشد که اگر درخواست تصادفی و غیر منتظرهای برای دسترسی به داده ارسال شد. عملکرد کلی دچار مشکل نشود. بههمیندلیل، رم (مخفف Random Access Mempry یا حافظهی دسترسی تصادفی) اهمیت زیادی برای کامپیوتر دارد.
حافظههای رم به دو نوع استاتیک و داینامیک (ایستا و پویا) تقسیم میشوند که با نامهای SRAM و DRAM میشناسیم. حافظههای رم ایستا فقط در داخل پردازندهها (حافظههای کش) استفاده میشوند.
انواع حافظه ram
دو نوع اصلی رمها عبارتند از:
۱- DRAM یا Dynamic ram: پراستفادهترین نوع رم اصلی در کامپیوتر است. هر سلول حافظه DRAM از یک تراتزیستور و یک خازن روی مادربرد مجتمع ساخته شده .هر بیت دیتا (صفر یا یک) در خازن ذخیره میشود. تراتزیستور واسطهای است بین مدار کنترل تراشه حافظه و خازن که اجازه خواندن و نوشتن روی خازن را میدهد. DRAM مجموعهای از میلیونها خازن و تراتزیستور است. چون تراتزیستورها مقدار کمی برق تامین میکنند باعث میشود خازن ها به آرامی دشارژ شوند. و دیتای ذخیره شده روی آنها تخلیه شود. در نتیجه DRAM هر چند میلی ثانیه یکبار باید رفرش شود (شارژ الکترونیکی جدید) تا بتواند دیتا را نگه دارد. در رفرش و تازه سازی DRAM مقدار هر سلول قبل از خالی شدن خوانده میشود و دوباره در سلول نوشته میشود.
ram و rom چیست؟
۲- SRAM یا Static ram: از ۴ یا ۶ تراتزیستور ساخته شده (شارژ و دشارژ شدن خازن مطرح نیست.) و برخلاف DRAM تا وقتی برق وصل است دیتا را نگه میدارد. اما باید به صورت دورهای رفرش – Periodically Refreshed شود. SRAM سریعتر اما گرانتر است و برای Cache استفاده میشود. چگالی سلول حافظه (میزان سلول حافظه در ابعاد یکسان) در DRAM بیشتر از SRAM است در نتیجه DRAM در سیستمهای کامپیوتری که ظرفیت بالا و قیمت کمتر مطرح است کاربرد بیشتری دارند.
Memory Refresh فرایند دورهایِ خواندنِ اطلاعاتِ یک ناحیه از حافظه کامپیوتر و بازنویسی آنی همان اطلاعات در همان ناحیه از حافظه است که این بازنویسی بدون هیچگونه تغییری انجام میشود.
مشاوره طراحی سایت
برای دریافت راهنمایی های مربوط به طراحی و بهینه سازی سایت،
می توانید از قبل با مشاوران ما در تماس باشید.
تلفن تماس : 01132256877
همراه : 09129317376