دامنه چیست؟کاربرد دامنه در طراحی سایت|ثبت دامنه چگونه است؟
دامنه سایت و کاردبرد آن
ثبت دامنه چگونه است؟
دامنه سایت و کاردبرد آن | وب سازان خزر اغلب مشتریان از ما سوال میکنند: دامنه چیست و دامنهها چگونه کار میکنند؟
با این حال، بسیاری از افراد دامنه را با وب سایت یا سرویس هاستینگ وب سایت اشتباه میگیرند. اگر تازه کارتان را شروع کرده اید، ممکن است تمام این اصطلاحات متفاوت برایتان تکنیکی به نظر برسند.
در این مقاله به عنوان راهنمای دامنه، به این سوالات پاسخ خواهیم داد که نام دامنه چیست و دامنهها چگونه کار میکنند. هدف این است که به شما در درک و انتخاب دامنهی مناسب برای وب سایتتان کمک کنیم.
بیشتر بخوانید:
دامنه چیست؟
دامنه آدرس وب سایت شماست که افراد در نوار URL مرورگر برای بازدید از وب سایت شما آن را تایپ میکنند. به زبان ساده میتوان گفت که اگر وب سایت شما یک خانه بود، نام دامنه آدرس آن خانه میبود.
به توضیح دقیق تر زیر توجه کنید:
اینترنت شبکهای عظیم از رایانهها است که از طریق یک شبکه جهانی از کابلها به یکدیگر متصل شدهاند. هر رایانهای در این شبکه میتواند با رایانههای دیگر ارتباط برقرار کند. برای شناسایی آنها، به هر رایانه یک آدرس IP اختصاص داده میشود. آدرس IP یک سری اعداد است که یک رایانهی خاص را در اینترنت مشخص میکند.
دامنه سایت و کاردبرد آن

یک آدرس IP معمولی بصورت زیر است:
66.249.66.1
بخاطر سپردن چنین آدرس IP بسیار دشوار است. تصور کنید که چه میشد اگر مجبور بودید از چنین اعدادی برای بازدید از وب سایتهای مورد علاقهتان استفاده کنید. دامنه برای حل این مشکل ابداع شد.
اگر میخواهید به یک وب سایت مراجعه کنید، دیگر نیازی به وارد کردن رشتههای طولانی از اعداد ندارید. درعوض، میتوانید با تایپ آسان نام دامنه در نوار آدرس مرورگر خود، از آن سایت بازدید کنید. مثلأ websazanco.ir دامنه به دو عنصر اصلی بستگی دارد. مثلأ، نام دامنه ی Facebook.com از نام وب سایت (Facebook) وپسوند دامنهی (.com) تشکیل شده است. وقتی یک شرکت (یا یک شخص) یک دامنه را خریداری میکند، میتواند مشخص کند که نام دامنه به کدام سرور اشاره داشته باشد.
دامنه سایت و کاردبرد آن
دامنه واقعأ چگونه کار میکند؟
برای درک چگونگی عملکرد دامنهها، بررسی میکنیم که هنگام ورود آن در مرورگر چه اتفاقی میافتد. وقتی نام دامنه را در مرورگر وب خود وارد میکنید، ابتدا درخواستی به شبکه جهانی سرورهایی که سیستم نام دامنه (رکوردهای DNS) را تشکیل میدهند، ارسال میشود. این سرورها سپس سرورهای نام مرتبط با دامنه را جستجو میکنند و درخواست را به آن سرورهای نام ارسال میکنند. برای مثال، اگر هاست وب سایت شما در webramz باشد، اطلاعات سرور نام آن به این صورت خواهد بود:
ns1.websazanco.ir
ns2.websazanco.ir
این سرورهای نام در واقع رایانههایی هستند که توسط شرکت هاستینگ شما اداره میشوند. شرکت هاستینگ درخواست شما را به رایانهای که وب سایت شما در آن ذخیره شده ارسال میکند. این رایانه «وب سرور» نامیده میشود و دارای نرم افزار نصب شدهی ویژهای است (Apache و Nginx دو نرم افزار محبوب پرقدرت وب سرور هستند).وب سرور اکنون صفحه ی وب و اطلاعات مرتبط با آن را دریافت میکند. سرانجام، این داده ها دوباره به مرورگر ارسال میشوند.
دامنه سایت و کاردبرد آن
دامنه چه فرقی با وب سایت و هاستینگ وب دارد؟
یک وب سایت از فایل هایی مثل صفحاتHTML ، نرم افزار سازندهی وب سایت، تصاویر و موارد دیگر ساخته شده است. اگر دامنه آدرس وبِ سایت شما باشد، هاستینگ وب مثل خانهای است که وب سایت شما در آن زندگی میکند. این رایانهی واقعی است که فایلهای وب سایت شما در آنجا ذخیره میشوند. چنین رایانههایی سرور نامیده میشوند و شرکتهای هاستینگ آنها را به عنوان خدمات ارائه میدهند. برای ساخت وب سایتتان، هم به نام دامنه و هم به هاستینگ وب نیاز دارید. با این حال، باید به یاد داشته باشید که آنها دو سرویس جداگانه هستند و میتوانید آنها را از دو شرکت مختلف خریداری کنید. حالا ممکن است فکر کنید که اگر آنها را از دو شرکت جداگانه خریداری کردید، چگونه کار خواهند کرد؟
شما فقط باید تنظیمات نام دامنه خود را ویرایش کرده و اطلاعات سرور ارائه شده توسط شرکت هاستینگ خود را وارد کنید. اطلاعات نام سرور مشخص میکند که کجا میتوانید درخواستهای کاربر را برای نام دامنهی خود ارسال کنید. توصیه میکنیم نام دامنه خود و هاستینگ خود را از یک شرکت یکسان دریافت کنید. این کار شما را قادر میسازد تا به راحتی آنها را تحت همان حساب مدیریت کنید.
انواع مختلف دامنه
تمام نامهای دامنه از یک فرمول یکسان پیروی نمیکنند و در حالی که دامنه های .com تا ۴۶.۵% از کل وبسایتهای جهانی را تشکیل میدهند، هنوز هم فضای زیادی برای سایر انواع نام های دامنه مانند .org و .net وجود دارد. به طور کلی، متداولترین انواع نام دامنه ها عبارتند از:
TLD: دامنه های سطح بالا
دامنهی سطح بالا دقیقاً همان چیزی است که از اسمش پیداست: نوعی از نام دامنه که در سطح بالای سیستم نام دامنهی اینترنت قرار دارد. بیش از هزار TLD در دسترس است اما رایج ترین آنها شامل.com ، .org ، .net و .edu هستند.
دامنه سایت و کاردبرد آن
فهرست رسمی TLD ها توسط سازمانی به نام اداره ی شمارههای اختصاص داده شده به اینترنت (IANA) نگهداری میشود و میتوانید در آنجا آنها را مشاهده کنید. IANA خاطر نشان میکند
که فهرست TLD ها همچنین شامل ccTLDs و gTLDs است که بعدأ در مورد آنها صحبت خواهیم کرد.
ccTLDها فقط از دو حرف استفاده می کنند و بر اساس کدهای بین المللی کشورها، مانند .us برای ایالات متحده و .jp برای ژاپن هستند. آنها اغلب توسط شرکتهایی که در حال ساخت سایتهای اختصاصی برای مناطق خاص هستند استفاده میشوند و میتوانند به خوبی به کاربرانی که به مکان مناسبی رسیدهاند علامت دهند مانند دامنه ir. برای منطقه ایران.
gTLD: دامنه سطح بالای عمومی
یک gTLD در واقع یک دامنهی سطح بالا است که به کد کشور متکی نیست. بسیاری از gTLD ها برای یک کاربرد خاص، مانند .edu که در موسسات آموزشی مانند academia.edu استفاده می شود در نظر گرفته شده اند. برای ثبت یک gTLD لازم نیست معیارهای خاصی را رعایت کنید، به همین دلیل است که یک دامنه ی .com لزوماً برای اهداف تجاری مورد استفاده قرار نمیگیرد. نمونه های دیگر gTLD ها عبارتند از: .mil (نظامی)، .gov (دولت)، .org (سازمان های غیرانتفاعی) و.net که در ابتدا برای ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) طراحی شده بود اما اکنون کاربرد گسترده تری دارد.
دامنه سایت و کاردبرد آن
انواع دیگر نام دامنه
در حالی که دسته های نام دامنه ی فوق متداول ترین هستند، اما میتوانید تغییرات دیگری نیز اعمال کنید.
دامنه های سطح دوم
احتمالاً قبلاً این نام دامنه را دیدهاید. ما در مورد دامنهای صحبت میکنیم که مستقیماً در زیر یک نام دامنه ی سطح بالا قرار دارد. در اینجا نمیخواهیم خیلی فنی صحبت کنیم زیرا نمایش با مثال سادهتر است، به خصوص در مورد کد کشور. برای مثال، شرکت های ایرانی گاهی اوقات به جای .com از .co.ir استفاده میکنند و این یک نمونهی عالی از یک دامنهی سطح دوم است. یک دامنه ی سطح دومِ دیگر .gov.ir است که اغلب توسط موسسات دولتی وزارت بهداشت ایران با آدرس behdasht.gov.ir استفاده می شود و .ac.ir توسط موسسات دانشگاهی و دانشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد مانند دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب با آدرسwtiau.ac.ir
نحوهی ثبت یک دامنه
ارائه دهندگان نامهای مختلف از سیستمهای مختلفی استفاده میکنند و بنابراین در حالی که روند را پوشش میدهد، اما ممکن است بسته به ارائه دهندهی آن کمی متفاوت باشد. برای پوششدهی عمیقتر، میتوانید روش انتخاب نام دامنه بهتر را بررسی کنید.
دامنه سایت و کاردبرد آن
معمولاً با جستجوی نام دامنه شروع میکنید. بیشتر ارائه دهندگان نام دامنه مانند شرکت وب رمز به شما اجازه می دهند نام دامنهی مورد نظر خود را تایپ کنید و ببینید آیا در دسترس هست یا خیر. در صفحه اصلی وبرمز میتوانید از نام دامنه دلخواه خود استعلام بگیرید. اگر دامنه مورد نظر شما قبلاً توسط شخص دیگری دریافت شده باشد، این اطلاعات می تواند برایتان مفید باشد اگر یک دامنه قبلا توسط شخص دیگری خریداری و ثبت شده باشد با پیغام آزاد نیست روبه رو میشود. در این حالت با بررسی مالکیت دامنه میتوانید برای انتقال دامنه اقدام کنید یا همان نام دامنه را با پسوند دیگری امتحان کنید.
اگر دامنه ثبت نشده باشد و آزاد باشد با مشاهده پیغام قابل ثبت و با کلیک بر روی گزینه سفارش میتوانید برای ثبت آن اقدام کنید. فقط تکمیل مراحل سفارش دامنه جدید باقی مانده است.
پس از ثبت نام، شما اجازه ی دسترسی به پنل کنترل با تمام ابزار مدیریت را خواهید داشت.
